Zölden a városban

Kertészkedés és zöldülés a városban

A növekedés alap, vagy mégsem?

2019. január 29. 20:45 - zölden a városban

Ameddig a fogyasztás az istenünk, addig a pláza marad lelkünk temploma

A nemnövekedés antikapitalista, ugyanakkor nem egy új kommunizmust kíván életre hívni. Múlt kedden a Kossuth Klubban tartotta 2019-es évadnyitó rendezvényét a Klímabarát Esték-rendezvénysorozat, amelynek előadója Vincent Liegey, a Nemnövekedés Mozgalom egyik alapítója volt.

degrowth-594870_1920.jpg

Az a tapasztalatom, hogy egyre több ember érzi, hogy nem olyan világban élünk, amelyet eleink elképzeltek számunkra az idők során. Nem valósult meg a nagy ígéret, hogy a modern világban kevesebbet kell dolgozni és több idő marad a családra, barátokra, értelmesen eltölthető szabadidőre. Nincs szabadidő, de van helyette atomizált társadalom, amiben csökken a szolidaritás és csökken a bizalom is egymás iránt. Egy rohanó életben nincs idő valódi megismerésre, ezért marad a felszín, a látszat, amely alapján egy pillantás alatt megállapítható egy emberről a státusza, ezáltal az értéke is. Rettegünk, hogy megkapjuk az értékcsökkent címkét a szociális húspiacon, ezért elkezdjük követni azokat a trendeket, amelyeket a marketingesek tálcán kínálnak számunkra, hogy instant kiérdemeljük helyünket a társadalmi ranglétrán. Lehetőleg minél magasabban, vagy legalább látszatra minél magasabban, nehogy kegyvesztetté váljunk. Ettől rettegünk a legjobban. Erre játszanak rá a marketingesek, akik naponta újrateremtik és tálcán kínálják számunkra azt a világot, amiben a pánikbetegség és a depresszió alap, amiben a közöny a túlélés záloga. Ez a sokak által érzett növekvő diszkomfort érzet elindított egy folyamatot a társadalomban, ami most még kicsit erőtlen, kicsit nehezen határozza meg önmagát, de nevet már talált magának: Nemnövekedés Mozgalom.

Múlt kedden a Kossuth Klubban tartotta 2019-es évadnyitó rendezvényét a Klímabarát Esték-rendezvénysorozat, amelynek előadója Vincent Liegey, a Nemnövekedés Mozgalom egyik alapítója volt. A kezdésre éppen odaérve egy hátsó széken foglaltam helyet. A Kossuth Klub emeleti nagyterme megtelt. Sokan hozzám hasonlóan már pótszékeken ültek a terem végében. Óriási volt az érdeklődés. Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke szerint az esemény rekordszámú hallgatóságot vonzott. Az előadás alatt igyekeztem jegyzetelni, amely alapján szeretném összefoglalni számotokra, miket tudtam meg a nemnövekedésről. Az eseményen Szelle Anikó tolmácsolta az előadó szavait angolról magyarra.


Mi az a nemnövekedés? Antikapitalista? Új kommunista?

Vincent Liegey szerint a nemnövekedés egy provokatív szlogen, amelynek célja is a provokatív kérdések feltevése, de nem áll meg itt, hiszen megpróbál alternatív megoldásokkal is szolgálni hosszú távon. A mozgalom igyekszik átlátni a greenwashing (zöldre mosás) jelenségén, amelynek során ugyanazok a termékek maradnak a boltok polcain, amelyek 10 éve is ott voltak, de a gyártók egy szemfüles húzással megváltoztatták a csomagolások színét, valamint a rajta látható ábrákat. Az új színek és feliratok azt sugallják, hogy a termék környezetbarát, a csomagolás alatt azonban a korábbi terméket találjuk. A nemnövekedés elve szerint fontos, hogy megvizsgáljuk a termékek előállításának körülményeit és a termék tényleges hasznosságát, nem szabad csupán a csomagolásra hagyatkozni mindennapi fogyasztásunk során.

A Nemnövekedés Mozgalom legfontosabb feladatának a társadalmi párbeszéd beindítását tartja, gazdasági rendszereink felülvizsgálata, a végtelen növekedés elvének ( amely már ott megbukik, hogy véges világban próbálunk végtelen növekedést elérni) megkérdőjelezése mellett. A nemnövekedés antikapitalista, ugyanakkor nem egy új kommunizmust kíván életre hívni. A cél a jelenleg fennálló rendszerek megkérdőjelezése politikai, gazdasági, kulturális, társadalmi és individuális szinten is. Meg kell találni, mi az, ami valóban fontos és értékes az emberek életében. Ki kellene mosni a marketinggépezet által ránk tukmált felesleges tárgyak, időtöltések hajkurászását az elménkből. Nem egyszerű feladat, de talán lehetséges.

A nemnövekedés támogatja a helyi termelést, elutasítja a multik egyeduralmát, elutasítja a javak egyenlőtlen elosztását a társadalomban. Próbál globálisan gondolkodtatni, lokálisan cselekvésre késztetni. Igyekszik a társadalmi jelenségek mögött megbúvó gazdasági érdekekre, érdekeltségekre rávilágítani. A nemnövekedés emellett ösztönzi a polgári engedetlenség békés formáit. Amikor egy rendszer igazságtalan vagy kizsákmányoló, akkor megengedettnek tekinti a békés ellenállást.

A médiában egyre gyakrabban emlegetett globális lakhatási- és megélhetési válság okát nem az emberek termelékenységében kellene keresni a nemnövekedés hívei szerint, hanem a javak helytelen elosztásában, melynek rendszere kizsákmányoláson és elnyomáson alapul. A gazdasági növekedés, a GDP növelésének folyamatos kényszere kizsákmányolja a dolgozókat és egy szűk réteg kezében összpontosítja a többség által megtermelt javakat, emellett károsítja a természeti környezetet, társadalmi és ökológiai katasztrófák bekövetkezésének esélyét növeli.

Úgy látom, a nemnövekedés nem tudja még minden bajra a megoldást, de annyiban nagyon megragadta a lényeget, hogy ameddig a fogyasztás az istenünk, addig a pláza marad lelkünk temploma!

Ez az írás kicsit jegyzetszerű lett, illetve több linket is tartalmaz a megszokottnál, mivel úgy éreztem, minden linkelt tartalmat érdemes elolvasnia azoknak, akik eddig esetleg még nem találkoztak velük. 

Néhány kapcsolódó cikk, amiket szerintem érdemes még elolvasni: 

https://divany.hu/vilagom/2018/12/18/nemnovekedes-mozgalom-vincent-liegey/?fbclid=IwAR2VKTtfwPm-ManuoiEHiVGsVWHlifAQ3g5OYFcE88yQtSd134H22brvfIg 

https://verde.444.hu/2016/08/18/interju-a-nemnovekedes-apostolaval?fbclid=IwAR1q88-LHLz-b_95Mt8p95hBCuQpXZ8q665WxtwUGAlNAOL0BwOc4DHJMDw

https://merce.hu/2018/09/25/itt-az-ideje-hogy-ne-a-gazdasagi-novekedestol-fuggjon-europa/

A végére egy videó a profit fogalmáról (kb. 50 perc) 

1 komment
süti beállítások módosítása