Zölden a városban

Kertészkedés és zöldülés a városban

Kert kihívás - ezekre figyelj, ha jól akarod csinálni!

2017. november 30. 14:57 - zölden a városban

Egy városi közösségi kert tökéletes lehetőséget kínál saját zöldségek, valamint gyógy- és fűszernövények nevelésére. Támogató és úgymond védett közegben sajátíthatjuk el azokat a készségeket, amik egy saját kiskert gondozásához, fejlesztéséhez szükségesek. Elsőre talán nem tűnik akkora feladatnak 6 négyzetméter gondozása, de a valóságban rengeteg munkával, előre nem várt kihívásokkal állítja szembe a városi amatőr kertészt. 

20170327_180436.jpg

A pontos kihívásokról, melléfogásokról ebben a bejegyzésben szeretnék beszámolni nektek. Biztosan lesz olyan, ami nagyon amatőr szerencsétlenkedésnek fog tűnni, de a hibák a fejlődés normális velejárói. Pánikra semmi ok, jövőre sokkal felkészültebb(ek) leszek/leszünk. De lássuk az idei év kihívásait sorba rendezve!

1. Mit, hova és milyen mennyiségben ültess?

A viszonylag kis területű parcella tudatos tervezésre és lemondásokra kényszeríti a kis gazdát. Már a szezon előtt, a tél végén elkezdtük összeírni azokat a zöldségeket, amiket biztosan szeretnénk a parcellánkba. Elhelyezésüket is próbáltuk a növénytársítás szabályai mentén megtervezni. Ez a része a folyamatnak tulajdonképpen élvezetes és játékos.

Idén az alábbi a zöldségekkel foglalkoztunk végül: retek, zöldborsó, cékla, sárgarépa, vöröshagyma, fejes saláta, paradicsom. 

Amire érdemes odafigyelni: Mindig legyen megtervezve a kert felépítése, a veteményes összetétele. 

2. Mikor kezdheted a tényleges munkát? 

Miután összeállítottuk a listát, már csak várni kellett a minden szempontból megfelelő időpontra a veteményezés megkezdéséhez. Ez az időpont március 12-re esett. Márciusban már vannak kellemesen meleg nappalok, éjszaka még akad egy-egy talaj menti fagy, de talán már egyre ritkábban. Megkezdtük tehát a kerti tevékenyésgeinket a retek, vöröshagyma, sárgarépa, zöldborsó, fejes saláta vetésével.

Valami rémlett gyerekkoromból fészkekről, meg húzott sorokról a földben, de hogy melyik típus, melyik növényhez passzolt, az már nem derengett annyira. Mivel a vetőmagokat boltban vettük, a csomagolást hívtuk segítségül. Valamennyire ki lehetett nézni, hogy mire gondolhatott a grafikus a vetési feltételek piktogramjainak rajzolásakor, de azért intuícióra is szükségünk volt. A fejes saláta, hagyma mentek fészekbe, a többiek pedig húzott sorba. A betemetésükre vonatkozó földvastagságot szerencsére jól le tudtuk olvasni, így azt sikeresen abszolváltuk. 

Amire érdemes odafigyelni:  Tájékozódás arról, melyik növény, milyen feltételek mellett veteményezhető (hónap, tőtávolság, sortávolság, magok milyen mélyen lehetnek a földben)!

3. Mekkora lesz a növény és elbírsz-e vele? 

Az elbírunk része a kérdésnek teljesen komoly. Azt hiszem, mindent elmond a gigaparadicsomunkról készült alábbi fotó:  20170730_121454.jpg

A paradicsomok darabonként átlagosan 30-40 dkg között voltak. Befőzéshez, bruschettahoz a legjobbak.  

Többektől hallottam, hogy az első évben nagyon könnyű a túlzsúfolás hibájába esni a parcellán. Ennek nyomán próbáltuk felmérni a lehetőségeket a térben és nem többet vállalni, mint ami kényelmesen elfér. A reteknél és zöldborsónál még azt is bevetettük, hogy szakaszosan veteményeztünk a számukra kijelölt helyen. A retek első és utolsó vetése között például összesen egy hónap telt el, így nagyjából folyamatosan friss termésre számíthattunk. A zöldborsónál csak két hét volt a különbség a két vetés között, aminek nem sok hatását éreztük, egyszerre ért be az összes sor.  

A reteknél találkoztunk az egyelés problémájával! Idén gyakorlatilag kb. 3-4 csokorra való retket sikerült betakarítanunk, mivel olyan sűrűre sikerült vetnem, hogy nem tudtak megnőni rendesen az egyes darabok, inkább csak gyökerek maradtak. Szóval vagy ritkábban kell vetnem, vagy egyelnem kell rendesen legközelebb! 

A másik nagy kihívás a paradicsom volt. Az egyik kerttársunk felajánlotta, hogy ad nekünk paradicsom-palántákat. Nagyon örültünk neki, mivel így megspórolhattuk az utánajárást. Három palántát kértünk, amikről kiderült, hogy "kísérleti" paradicsomok, így pontosan nem lehetett tudni, mekkorák lesznek. Idővel kiderült. Nagyok. Nagyon nagyok! :) A paradicsomok közel két méteres magassága váratlanul ért minket. A háromból kettő nőtt egyébként ennyire magasra, de azok kétszer is kidőltek. Köszönhetően a vastag törzsének, nem törtek ki, csak elhajoltak. A nyár végére egy komplett erődítménnyel sikerült fixálni a helyzetüket.

20170807_194731.jpg

Éppen próbálom stabilizálni az erődöt a paradicsomunk körül. Nagyon megtépázottá vált szegény, miután kidőlt. Néhány ága letört, másokat nekünk kellett levágni.

A paradicsomnál elengedhetetlen a kacsozás. Ezt a részét próbáltam komolyan venni és időben lecsippenteni a kis hónaljhajtásokat, de mivel a parcella szélére ültettük őket, így akadtak olyan részek, amihez nehezebben fértünk hozzá. Komolyan jól jött volna, ha be tudok lebegni a szomszéd parcella fölé és úgy kacsozgatni a töveket. :)

A paradicsomaink nagyon ízletesek és lédúsak voltak, körülbelül 7-8 kg-t tudtunk befőzni belőle. Napi fogyasztásra volt még három tő balkonparadicsomunk, illetve egy tő fekete paradicsomunk. Az óriásparadicsomot leginkább befőzésre használtuk, illetve reggeli bruschettanak egy-egy hétvégén. 

Amire érdemes odafigyelni: Felmérni, mekkora helyre van szükségük a növényeknek a föld alatt és felett. Ha esetleg kísérleteznél pontosan nem ismert fajtákkal, akkor fontos, hogy tudj mosolyogni a helyzeten, amikor két összenőtt "paradicsomfa" vár kidőlve a kertben és első ránézésre fogalmad sincs, mivel és hogyan támaszd ki őket. :) 

4. Milyen eszközökre lesz szükséged az év során?

A fenti paradicsomos történetből jól látszik, mennyire fontos ismernünk a növényeink szükségleteit. Ha tudtam volna, hogy a paradicsomaink folyton termő és folyton növő típusok, akkor nem az egy méteres támasztó rudakkal vártam volna őket a kertbe, hanem rögtön a két méteresre futtattam volna, jobban megtervezve a parcellán belüli elhelyezésüket is. 

Szerszámok nélkül nem megy a kerti munka, de legalábbis sokkal nehezebb lenne nélkülük. Mi idén ezeket a szerszámokat használtuk: Ásó, kapa, gereblye, sorhúzó, metszőolló, ültetőkanál. 

Egyéb eszközök: spárga kötözéshez, műanyag és többfelé méretű bambuszkaró zöldborsóhoz és paradicsomhoz, műanyag rekesz tárolásra, szállításra, kerti kesztyű, de ezt hamar elhagytam, mert zavart, hogy nem éreztem a növényt rendesen, egy rongy, amire térdelni lehet ültetéskor. 

5. Hogyan alakíthatja a kert az időbeosztásod? 

Az élet más területeihez hasonlóan a kerti munkákban is nagyon fontos a megfelelő időzítés. A kerti munkák a veteményezés, palántázás, gondozás, betakarítás mentén lehet a legegyszerűbben leírni azokat a pontokat, ahol figyelni kell a megfelelő időzítésre. Ezeket szerintem mindenki el tudja képzelni. Mi is el tudtuk, ezért "csak" egy hibát követtünk el: nem jól szerveztük a nyaralást. 

A nyaralás a nyári időszak fénypontja, szeretjük igazán kihasználni és utazással tölteni távol a város zajától. A kertet értelemszerűen erre az időszakra egyedül kell hagynunk. Egy közösségi kertben ez is szerencsésen működik, hiszen vetésforgóban vállaljuk egymás kertjének locsolását, amikor az illető ezt valamilyen okból nem tudja megtenni. Kedves pillanat volt, amikor az indulásunk előtti este még kimentünk a kertbe locsolni egy utolsót és már nedves talajt találtunk a parcellánkon. Valaki megelőzött minket, pedig még el sem mentünk. :) 

A nyaralásunk időzítése azonban éppen a borsó érésének időszakára esett. Mivel egész télen vágyakoztam a friss zöldborsó után - és már alig vártam, hogy a sajátunkból falatozhassam a nyáron -, elég kiábrándító volt realizálnom, hogy a borsó abban a két hétben lesz friss és ropogós, amikor mi nem leszünk itt elfogyasztani. Ezt már indulás előtt láttam, és akkor eldöntöttem, hogy jövőre az érési időszakot is figyelembe vesszük a távollétünk időpontjának tervezésekor. Egy nagy fazék zöldborsó levest tudtunk még készíteni a kicsit már leérett zöldborsónkból, de az amire egész télen készültem, idén elmaradt. Jövőre ezt is okosabban fogjuk csinálni. 

20170514_125319.jpg

Május 14-én még minden növény kényelmesen elfért. :) 

Amire érdemes odafigyelni: Próbáld meg kiszámolni, mikor várható az adott növény érési időszaka és ehhez mérten tervezd meg a távolléted időintervallumát. 

A fenti pontokban az előre látható kihívásokat szedtem össze olyan sorrendben, ahogy mi és talán más kertészkedők is találkoztak velük. A kártevőkről, habár fontos lenne, most mégsem írtam, mivel nem látható előre a fertőzés mértéke és típusa. A különféle kártevő rovarokról, csigákról egy következő bejegyzésben fogok bővebben írni. 

Remélem, érdekesnek találtátok ezt a bejegyzést és ha esetleg most terveztek belevágni a kertészkedésbe, akkor kaptatok egy két támpontot, amire érdemes figyelnetek a kezdetekkor. A szakavatott kertészek számára valószínűleg nem sok érdekességet tartogatott ez a bejegyzés, de talán megmosolyogták azokat az egykori hibáikat, amiket maguk is elkövettek a pályájuk elején. Ha tudunk mosolyogni az elbaltázott lépéseinken és képesek vagyunk tanulni belőlük, akkor nincs félnivalónk a következő szezontól! :)

Ha tetszett, a facebookon is megtalálsz. :) 

 

komment
süti beállítások módosítása