Zölden a városban

Kertészkedés és zöldülés a városban

4 csoport, amit kövess a facebookon, ha komolyan érdekel a környezettudatos életmód

2018. november 19. 16:51 - zölden a városban

A facebook mára megkerülhetetlen médiummá, kapcsolattartási platformmá, véleményformáló erővé nőtte ki magát. Két cicás videó között szembejön velünk egy kis politikai agitáció, az ismerőseink vacsorája, a saját 5 évvel ezelőtt elfogyasztott vacsoránk és még sorolhatnánk. A cukiságok mellett sokan információszerzésre is használják azonban a facebookot az őket érdeklő témákban. Én is tagja vagyok néhány csoportnak, amelyekben sokszor érdekes és hasznos diskurzusok alakulnak ki egy-egy témafelvetés kapcsán. Az alábbiakban szeretném bemutatni nektek azokat a facebook csoportokat, amiket követésre érdemesnek tartok a teljesség igénye nélkül. 

facecsopik.png

1. Legyél önellátó! Legyél szabad!  (27508 tag)

Főtéma: önellátás, gazdálkodás, állattartás

A csoportban a gazdálkodással, önellátással kapcsolatos kérdésekben segítik egymást a tagok. Saját tapasztalatok, a mindennapokban felmerülő kérdések megválaszolásában kaphatnak információkat a közösség tagjai. Az elért eredményeket is szívesen megosztják egymással a tagok: legyen szó egy szépen kisült kenyérről, haszonállatokról, termesztett növényekről. A pozitív visszajelzés, egymás segítése tanácsokkal, ötletekkel sokakat átsegíthet a kezdeti nehézségeken, váratlan helyzeteken, miután meghozta a döntést és kiköltözött a városból. A csoportot a városban élők nem feltétlenül fogják tudni napi szinten használni, de bepillantást nyerhetnek a falusi élet kihívásaiba. 

Link a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/203403866360696/

 

2. Permakultúra: agrár+ (7592 tag)

Főtéma: Permakultúra használata a mezőgazdaságban

200 éve döbbenetes technikai fejlődés zajlik körülöttünk. Ez a rohamos fejlődés sok az emberi faj számára kényelmes megoldást hozott magával a hétköznapokba. Mindamellett elfelejtettük, hogy a természetnek továbbra is részei vagyunk. A környezet pusztítása révén elért sikerek hosszú távon visszaütnek, ezért érdemes minél korábban elkezdeni a permakulturával való ismerkedést, amely folyamatai mentén a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi alapul, azokból építkezik. A Permakultúra: agrár+ csoportban a kiskertekben, mezőgazdaságban használható megoldásokkal ismerkedhetünk. 

Link: https://www.facebook.com/groups/123852757666928/

 

3. Háztartásom hulladék nélkül (18500 tag)

Főtéma: Háztartási hulladék csökkentése, újrahasznosítás

Tóth Andi neve ismerősen csenghet mindenki számára, aki keresgélt már a neten hulladékmentesség témájában. Rengeteg időt és energiát fordít arra, hogy népszerűsítse a hulladékcsökkentés fontosságát Magyarországon. Kump Edina mellett valószínűleg ő az, aki valóban teljes erőbedobással hisz és tesz a témához kapcsolódó tartalmak széles körben való terjesztése érdekében. Ismerhetjük még a Hulladékvadász portálról is. 

A csoportban magánszemélyek beszélgetnek a hulladékcsökkentési lehetőségekről, saját módszereiket, sikereiket osztják meg egymással. Könnyen találhatunk praktikákat használt, de még új életre kelthető dolgaink újrafelhasználására vonatkozóan. 

Link: https://www.facebook.com/groups/zerohulladek/

 

4. (M)érték - Elég egyszerű: egyszerűen elég (681 tag)  

Főtéma: Ismeretterjesztés, fenntartható életmód elméleti hátterének megismertetése és jó példák bemutatása

Ez a csoport kicsit elüt az eddigiektől, de még talán a hasonló csoportok között is kivételesnek mondható. Személy szerint ez a kedvenc csoportom mind közül. Itt aztán tágul a tudathorizont rendesen!

A csoport az egyszerűség szemüvegén keresztül veszi górcső alá a különféle környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos elméleteket. A csoport életre hívója Kincses István sokszor szigorúan moderál, ugyanakkor egy ennyire szerteágazó tematikában irányvonal nélkül könnyen elcsúszhat a figyelem fonala egyetlen apróság felé, ami nem visz előre abban, hogy a teljes képet egységben szemlélhessük, ezért szükség is van a szigorú moderálásra. 

Ezt a csoportot különösen azoknak ajánlom, akik szeretnének tájékozottabbak lenni a fenntartható életmód elméleti hátterével kapcsolatban, belátják a kisközösségek és a helyi termelés-fogyasztás egyensúlyának megőrzésének nélkülözhetetlenségét.

Link: https://www.facebook.com/groups/325163754607121/

 

A fentieken túl valószínűleg számtalan értékes virtuális közösség létezik még a facebookon, amiket eddig nem fedeztem fel. Ha ismertek olyan facebook csoportot, ami szerintetek illeszkedik a fenti listába, kérlek, írjátok meg kommentben vagy levélben. 

Jó keresgélést és hasznos facebookozást kívánok nektek! 

 

komment
süti beállítások módosítása