Zölden a városban

Kertészkedés és zöldülés a városban

Milyen lehetőségeket tartogat számunkra a Nőnap?

2020. március 05. 10:23 - zölden a városban

Virággal vagy virág nélkül köszöntsük a nőket idén?

Szeretetünk és tiszteletünk spontán kifejezésére léteznek jól bevált ajándékok, amelyekkel nem foghatunk mellé. Nők számára virág, férfiak részére egy üveg bor vagy esetleg egy szál jobbféle szivar - ha biztosan tudjuk, hogy szereti az illető. Akadnak olyan alkalmak is az életünkben, amikor nem spontán lepünk meg valakit ajándékkal, hanem formalitásból. Ilyen formalitásnak tűnhet a Nőnap is, amit sok munkahelyen megünnepelnek és a férfi kollégák felköszöntik egy szál virággal a hölgy kollégáikat, valamint este a párjukat, női rokonaikat. De létezhet-e alternatívája a vágott virágnak a nőnapi köszöntések alkalmával? 

hanoi-4108954_640.jpg

Kép forrása: Quang Nguyen vinh from Pixabay

Mielőtt rátérnénk a nőnapi virágvásárlás szokására és a lehetséges alternatívákra, nézzük meg egy kicsit közelebbről, mire emlékeztet a márciusi 8-án tartott Nemzetközi Nőnap. A Nemzetközi Nőnap korábban nem csupán egy virágátadási ceremónia volt, hanem megemlékezés azokra a nőkre, akik sokat tettek azért, hogy a nők egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek a társadalomban. A Nőnap eredete egészen 1857. március 8-ig nyúlik vissza, amikor több tízezer ruhagyári munkásnő vonult utcára New Yorkban egyenlő béreket, jobb munkakörülményeket és politikai egyenjogúságot követelve. Később a történelem során egyre erősödtek a női egyenjogúságért küzdő mozgalmak, mígnem az Amerikai Egyesült Államokban 1909. február 28-án megtartották az első nemzeti nőnapot. Egy évvel később a II. Internacionálé 1910-ben Koppenhágában ülésező nemzetközi kongresszusán nagyfokú támogatás mellett Clara Zetkin kezdeményezte a dolgozó nők emléknapjának megtartását és nemzetközivé tételét. 1913-tól a Nemzetközi Nőnapot március 8-án tartjuk világszerte.

poster-316691_640.jpg

A Nőnap tehát többről szól, mint egy kis kedveskedés virággal, mégis sokan ezt látják benne. Nem azt szeretném sugallni, hogy ezentúl ne kapjanak virágot a nők, helyette inkább küldjük ki őket a kertbe kapálni (úgyis nyakunkon a tavaszi kerti munkák ideje alapon), dehogy. Csak szeretném, ha megpróbálnánk túllépni a "kap egy szál virágot, oszt' jó van" éves rutinján és megpróbálnánk kicsit jobban átélni ezt a napot gondolatban, beszélgetésekben, tettekben. 

Elgondolkodtam, vajon milyen módokon tudnánk méltó módon megemlékezni azokról a nőkről, akik kivívták, hogy teljesebb életet élhessenek a nők napjaink társadalmában. Ennek az írásnak nem célja a nők társadalmi helyzetének elemzése, ezért nem térek ki azokra a területekre, ahol a mai napig akad tennivaló az egyenjogúság tényleges megvalósulása érdekében. Szeretném, ha az eredményeket ünnepelnénk és nem a hiányosságokra fókuszálnánk ezen a napon. 

Virággal vagy anélkül?

Munkahelyi környezetben a leginkább kivitelezhető a virág ajándékozása ezen a napon. Gyors, egyszerű és divatos is. A volt munkahelyemen például kicsit túlléptek a csak "vágott virág és puszik" koncepción és Nőnapkor a női dolgozók számára lehetőség nyílt felállni az íróasztaltól és igénybe venni egy gyors masszázst - én mindig ezt választottam, de lehetett sminkelésre és fodrászhoz is beülni, voltak még finom nassolnivalók, zene, egyenajándékok és persze egy szál vágott virág. Színvonalasak voltak ezek az események, de nem léptek túl azokon a sztereotípiákon, amiket ilyen alkalmakkor szokás elsütni: smink, fodrász, masszázs, virág. Ezek jó dolgok, de nem kizárólag ezekkel kellene minden esetben foglalkozni, amikor nőkről van szó. A továbbiakban a lehetséges alternatívákról igyekszem beszélni. 

Minden előtt azonban nézzük meg, hogy miért nem ajánlom a vágott virágot? Amellett, hogy rövid időn belül elhervad és jobb esetben komposztba vagy rosszabb esetben a szemetesbe kerül, vannak vágott virágok, amelyeket finoman szólva aggályos körülmények között állítanak elő. Erről a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy korábbi cikkét tudom ajánlani azoknak, akik szeretnének kicsit mögé tekinteni a nagy vágott virág üzletágnak. Részletekbe nem szeretnék most belemenni, amit fontosnak tartok kiemelni, hogy virágvásárláskor is igyekezzünk tudatosak lenni és keressük a helyi termesztésű fajtákat.

Munkahelyeken szerintem kevéske kreativitással és talán némi bevállalással könnyen új irányokat lehetne adni a nők munkájának elismerésének. Nem is kerülne jelentősen nagyobb összegbe, ha vágott virág helyett nemes egyszerűséggel cserepes virágot kapnának a dolgozók. Ha nem virág, akkor valamilyen egészséges és különleges édesség, mozijegy vagy belépő valahová, amit egy korábbi felmérésen megszavaznak a hölgyek. Az igazán hardcore ajándék azonban az idő lenne. Itt persze már munkaidő kieséssel is számolhatunk, ami persze profitkiesést és "jajj,mindmeghalunk"-ot jelentene. Ha mondjuk csak fél napot ajándékba megkapnának a női dolgozók (én ezt kibővíteném egy másik időpontban a férfiak számára is a nemek közötti egyenjogúság nevében) Nőnap alkalmával, akkor már az is nagyon sokat jelentene és igazán komoly gesztus értékkel is bírna. Csapatépítésnek sem lenne utolsó ez a lehetőség, együtt beülhetnének valahova a kollégák abban a 4 órában, amit ajándékba kaptak. Jobban megismerhetnék egymást és nem csak az 5-10 perces lopott pillanatokban tudnának kommunikálni személyesebb témákról egymással. Nálam maxi respectben részesülne az a cég, amelyik bevállalja, hogy időt ajándékoz a dolgozóinak. Oké, tudom, kiveszem a kezem a biliből...

További meglepetés élményötletek Nőnapra

Sokszor elfelejtjük, de nagyon könnyen ajándékozhatunk olyasmit, ami nem kerül pénzbe. Például főzhetünk egy kávét reggel a szerelmünknek vagy akár munkatársunknak úgy, ahogy ő szereti tejszínhabbal, mézzel vagy bármi kis különlegességgel, amire egy rohanós hétköznapon nincs idő. A reggeli kávét kicsit különlegesebbé varázsolhatod egy kedves üzenettel, amiben elmondod, miért vagy büszke a másikra, milyen jó dolgot köszönhetsz neki az életedben. 

A filmek nagyon jó alapot kínálnak egy-egy tematikus beszélgetéshez Nőnapkor, emellett kisebb vagy nagyobb társaságban is élvezhető elfoglaltság. Én csak egy gyors kísérlet erejéig az imént rákerestem a "filmek nőkről" kifejezésre a Google keresőjében és temérdek filmlistát kidobott, amik olyan nőkről szólnak, akik élete tanulságos lehet mindenki számára és jó beszélgetés indítók is egyben. Érdemes egy próbát tenni ezekkel a filmekkel vasárnap. :)

A közösen főzés habár sok buktatót rejteget magában, mégis romantikus és kifejező lehet Nőnap alkalmával. Azokban a háztartásokban ahol csak a barátnő/feleség szokott főzni, igazán kedves és elismerést kiváltó gesztus lehet, ha a férfi felajánlja szolgálatait és önállóan elkészíti a vasárnapi fogásokat. De közösen is jó móka, csak előre találjátok ki, hogy ki milyen feladatot visz, különben könnyen feszültségekkel teli élménnyé válhat a közös alkotás. 

Biztosan sokan ismeritek Tóth Szabolcs stand up előadását arról, hogy a lányokkal mindig sétálni kell. Szerintem nagyon szórakoztató és én például abszolút magamra ismertem benne. Aki még nem látta annak, jó szívvel ajánlom, mert tényleg vicces: https://youtu.be/7MIMJcfNMjY linken megtaláljátok. Szóval a sétálás. Napsütéses, szép időben egy közös séta felajánlásával is könnyen örömet szerezhetünk. 

Ezeket a költséghatékony, pénzbe sem kerülő ötleteket, amolyan kiindulópontként szerettem volna megosztani veletek. Az a legfontosabb, hogy közben jól érezzétek magatokat, legyetek együtt kütyünyomogatás és rohangálás nélkül. Vasárnap lesz, kiváló alkalom a közös tevékenységekre. 

Virág nélkül azért mégis milyen már?!

Na jó, amennyiben mégis virágot szeretnétek átnyújtani azoknak a hölgyeknek, akik fontosak számotokra, akkor én legutolsó sorban ajánlanám a vágott virágot. Ha virág, akkor inkább cserépben. A cserepes virág nem hervad el olyan gyorsan mint a vágott társai, sokkal tovább a szoba dísze marad. Amennyiben olyan virágot választotok, amit ki is lehet ültetni és megoldható a kiültetés, akkor a későbbiekben a kert dísze is lehet a növényke, nem csupán egy pár napig a váza éke. 

Kertbe is kiültethető virágok: 

Primula (kankalin) gazdag színválasztékban kapható, és kiültetést követően többször is virágzik még az év folyamán. Nagyon népszerűek továbbá a hagymás virágok, amiket szintén ki lehet ültetni a kertbe és évről-évre megújulnak és virágoznak. 

tavaszi_viragok.jpg

 A képen nárcisz, jácint, primula, tulipán, krókusz. Mindegyik másként gyönyörű.

 Lakásban nevelhető virágok: 

Amennyiben olyan valakit szeretnénk megörvendeztetni egy cserepes virággal, aki nem rendelkezik kiskerttel, ezért nem tudja kiültetni sem a kapott virágot, az alábbi növények közül tudunk választani: 

 tavaszi_viragok_nonapra.jpg

 A képen orchidea, korallvirág, fokföldi ibolya, begónia, szobarózsa. Gyerekkorom óta az én személyes kedvencem a fokföldi ibolya ezek közül. A legkedvesebb virág számomra. 

Nem vagyok egyáltalán a virágajándékozás ellen. Nálunk is vannak szobanövények a lakásban, amik egy részét ajándékba kaptuk. Furcsa, hogy ezek az ajándékozott szobanövények jórészt futónövények, de persze biztosan nem arról van szó, hogy kinőtték az eredeti tulajdonos lakását. ;)

Virággal vagy anélkül, de a vasárnapi Nőnap jó alkalom arra, hogy kicsit komolyabban gondolkodjunk a nőkről, a női létről annak minden örömével és nehézségével együtt. A férfiak olyan szemszögből, hogy kik azok a nők, akiket szeretnének felköszönteni, mit jelentenek azok a nők az életükben számukra. Nekünk, nőknek pedig arra lehetőség ez a nap, hogy gondolkodjunk a saját nőiségünkről (őszintén szólva én például nehezen boldogulok ezzel a témával magamban, úgyhogy nekem ez lesz a program), vagy olvasgassunk azokról a nőkről a történelemben, akikre büszkék lehetünk.

 

Amennyiben tetszett az írásom, örömmel veszem, ha facebookon is követed a Zölden a városban bejegyzéseit. :) 

 

Felhasznált cikkek: 

https://web.archive.org/web/20160308163504/http://ujkor.hu/content/militans-unnep-noi-szolidaritas-vilagnapja-fogyasztoi-hirveres-nonap-tortenetebol

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_n%C5%91nap

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/vagott-viragok-mi-van-cimke-mogott

1 komment
süti beállítások módosítása