Zölden a városban

Kertészkedés és zöldülés a városban

A blog ezen a felületen már nem frissül.

2021. március 04. 13:38 - zölden a városban

Az élet új kihívások elé állított, pontosabban én állítottam magamat. Ezekről a kihívásokról és a folytatásról a blog facebook oldalán találtok bővebb információkat. Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket ezen a felületen, és a sok értékes kommentet, amit egy-egy poszt alatt hagytatok. Nemsokára újra találkozunk! 

komment

Milyen lehetőségeket tartogat számunkra a Nőnap?

2020. március 05. 10:23 - zölden a városban

Virággal vagy virág nélkül köszöntsük a nőket idén?

Szeretetünk és tiszteletünk spontán kifejezésére léteznek jól bevált ajándékok, amelyekkel nem foghatunk mellé. Nők számára virág, férfiak részére egy üveg bor vagy esetleg egy szál jobbféle szivar - ha biztosan tudjuk, hogy szereti az illető. Akadnak olyan alkalmak is az életünkben, amikor nem spontán lepünk meg valakit ajándékkal, hanem formalitásból. Ilyen formalitásnak tűnhet a Nőnap is, amit sok munkahelyen megünnepelnek és a férfi kollégák felköszöntik egy szál virággal a hölgy kollégáikat, valamint este a párjukat, női rokonaikat. De létezhet-e alternatívája a vágott virágnak a nőnapi köszöntések alkalmával? 

hanoi-4108954_640.jpg

Kép forrása: Quang Nguyen vinh from Pixabay

Tovább
1 komment

Hová tűntem az elmúlt egy évben?

2020. február 11. 15:15 - zölden a városban

Sokszor megesik velem, hogy várok valamilyen jelre az életemben. Várok arra, hogy kapjak valamilyen iránymutatást arra vonatkozóan, hogy merre menjek tovább, milyen döntések mentén éljem az életem. Az iránymutatások valahogy a 2019-es évben összesűrűsödtek és nagyon sok új ismerőssel, talán mondhatom, hogy baráttal, és építő tapasztalattal gazdagodtam tavaly. Hétvégi elfoglaltságok, kertes házikó vásárlás, esküvő, és persze a normál hétköznapok munkával, amik együttesen annyira lekötötték a gondolataim, energiáim, hogy nem tudtam írni a blogra. Többször eszembe jutott egy-egy téma, amiről azt gondoltam, hogy mennyire klassz lenne ide írni róla, de aztán azt éreztem, hogy nem tudnám pontosan átadni, amit szeretnék elmondani, megosztani veletek.

lost-1605501_1280.jpg

Fotó: Jan Alexander képe a Pixabay -en. 

Tovább
1 komment

A növekedés alap, vagy mégsem?

2019. január 29. 20:45 - zölden a városban

Ameddig a fogyasztás az istenünk, addig a pláza marad lelkünk temploma

A nemnövekedés antikapitalista, ugyanakkor nem egy új kommunizmust kíván életre hívni. Múlt kedden a Kossuth Klubban tartotta 2019-es évadnyitó rendezvényét a Klímabarát Esték-rendezvénysorozat, amelynek előadója Vincent Liegey, a Nemnövekedés Mozgalom egyik alapítója volt.

degrowth-594870_1920.jpg

Tovább
1 komment

Év végi agymenés

2018. december 30. 15:46 - zölden a városban

Ezt adta 2018

Végéhez közeledik az év, 2019 már az ajtón kopogtat. Az ünnepi feszültségek nagy része lement. Már csak a szilvesztert kell túlélni és végre elkezdődhet az új év. Karácsony után többek ajkát elhagyja egy felszabadító sóhaj, ami az ünnepi stressz utolsó lobbanásait is szabadjára ereszti elméjének fogságából. A szokásos karácsonyi körök teljesítve, most egy pár napig talán saját életünkkel is foglalkozhatunk büntetlenül visszavonulva gondolataink és érzéseink világába.

deck-1082048_1920.jpg

Tovább
3 komment

Miről szól(hatna) a karácsony?

2018. december 11. 20:14 - zölden a városban

Egész évben rohanunk a vágyaink és kötelességeink után. Várjuk, hogy egyszer végre pihenhessünk, ejtőzzünk egy kandalló mellett és olvasgathassuk a kedvenc könyvünket. Keveseknek adatik meg ez a nyugalom (már csak az egy főre jutó kandallók alacsony száma miatt is). Kandallóval vagy anélkül decemberben mégis kicsit másként érezzük magunkat a bőrünkben, kicsit jobban vágyunk a jóságra, nagy szavakkal élve úgy is mondhatnánk, erősebben érezzük a szeretet fontosságát. De mi legyen az ajándékokkal? Hogyan ajándékozzunk? Biztosan kell ajándék?

santa-hat-3825103_1920.jpg

Tovább
komment

4 csoport, amit kövess a facebookon, ha komolyan érdekel a környezettudatos életmód

2018. november 19. 16:51 - zölden a városban

A facebook mára megkerülhetetlen médiummá, kapcsolattartási platformmá, véleményformáló erővé nőtte ki magát. Két cicás videó között szembejön velünk egy kis politikai agitáció, az ismerőseink vacsorája, a saját 5 évvel ezelőtt elfogyasztott vacsoránk és még sorolhatnánk. A cukiságok mellett sokan információszerzésre is használják azonban a facebookot az őket érdeklő témákban. Én is tagja vagyok néhány csoportnak, amelyekben sokszor érdekes és hasznos diskurzusok alakulnak ki egy-egy témafelvetés kapcsán. Az alábbiakban szeretném bemutatni nektek azokat a facebook csoportokat, amiket követésre érdemesnek tartok a teljesség igénye nélkül. 

facecsopik.png

Tovább
komment

Krisna-völgy valós, de mégis egy patyomkinban éreztem magam

2018. június 10. 21:34 - zölden a városban

Somogyvámosról sokaknak a Krisna-völgy jut eszébe először. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a nem egész 1000 főt számláló település csendesen megbújik Somogy megye dombjai között, a Fonyódi járásban. Az 1993-ban alapított Krisna-völgy azonban országos szinten ismertté tette ezt a kis falut az ökofalvak, a tradicionális életmód, illetve a vallások iránt fogékony érdeklődők körében. Ebben a bejegyzésben hazánk egyik legismertebb ökofalujáról szeretném megosztani veletek tapasztalataim. 

dsc_4730.jpg

Tovább
10 komment

Hajmosó szappan - teszt

2018. február 04. 12:20 - zölden a városban

Ma már szinte minden a háztartásban előforduló terméknek létezik környezetbarát változata. De vajon ezek használata jár-e plusz kellemetlenséggel a nem környezetbarát változat használatához képest? Mennyire válnak be a mindennapos használat során? Teszt sorozatomban azokat a termékeket szeretném bemutatni nektek, amiket magam is kipróbáltam és úgy gondolom, érdekes lehet a számotokra a bemutatásuk. Elsőként a hajmosó szappannal szerzett tapasztalataimról mesélek nektek. 

kokusztejes-hajmoso-szappan.jpg

Kép forrása: www.serafimszappan.hu (Amikor megvásároltam nem fényképeztem le, azóta pedig már nincs meg a csomagolás.)

Tovább
komment

Kert kihívás - ezekre figyelj, ha jól akarod csinálni!

2017. november 30. 14:57 - zölden a városban

Egy városi közösségi kert tökéletes lehetőséget kínál saját zöldségek, valamint gyógy- és fűszernövények nevelésére. Támogató és úgymond védett közegben sajátíthatjuk el azokat a készségeket, amik egy saját kiskert gondozásához, fejlesztéséhez szükségesek. Elsőre talán nem tűnik akkora feladatnak 6 négyzetméter gondozása, de a valóságban rengeteg munkával, előre nem várt kihívásokkal állítja szembe a városi amatőr kertészt. 

20170327_180436.jpg

Tovább
komment
süti beállítások módosítása